Hellitä vähän

Hyvinvointihaaste: uni ja torkutus

uni ja torkutus

Hyvää (ja sateista) vappua! Mites siellä on vappua vietetty? 🙂

Oma vappuaattoni meni rennoissa merkeissä kaveriporukalla grillaillen ja iltaa istuen. Auringon paistaessa tarkenimme jopa lasitetulla terassilla ilman päällysvaatteita! Kyllä se kesä sieltä vielä tulee, vaikka tänään keli on taas ollut jotain vähän muuta. Kuvatkin on valittu tämän päivän fiiliksen mukaan – oli muuten ainoa päivä Islannissa, jolloin satoi kunnolla ja silloinkin vain hetken. Kävi siis huikea tuuri kelien suhteen meidän reissulla!

uni ja torkutus

Vapun vuoksi viikon hyvinvointihaastekin tulee nyt vähän myöhässä, mutta huomenna on tämän viikon toinen maanantai, eikö? 😉 Tämän viikon teema on hyvin lähellä sydäntäni, nimittäin uni. Jos jotain toivon ymmärtäneeni tässä elämässä vähän aikaisemmin, on se unin merkitys hyvinvoinnille. Monta vuotta olen painanut täysiä unesta tinkien – koska eihän se nyt nuorena tuntunut yhtään missään. Kunnes tulee hetki, jolloin et ehkä olekaan ihan niin nuori enää tai elämä on muuten kuluttavaa, ja se todellakin alkaa tuntua.

Nukuin viime yönä kunnon 10 tunnin yöunet ja ai että teki hyvää! Tarvitsen oikeasti varmaan lähemmäs 9 tuntia unta, jotta olisin täydessä terässä joka päivä. Arjessa olen ottanut tavoitteeksi 8 tuntia, ja ihan liian harvoin pääsen siihenkään. Alle 7 tunnin yöunilla en toimi enää ollenkaan. Fiilis on kuin näiden kuvien sää – harmaa ja sumuinen.

uni ja torkutus

Tämän viikon haaste on siis kiinnittää huomiota omaan uneen. Tiedätkö paljon oikeasti tarvitset unta? Onko aamuisin vaikea päästä ylös? Onko unirytmisi siellä missä haluaisit sen olevan? Entä torkutatko aamuisin?

Unen vaikutus ei tunnu ainoastaan omissa energiatasoissa, vaan se ulottuu helposti muihinkin valintoihin, joita päivän aikana teet. Väsyneenä tulee helposti valittua vähän huonolaatuisempaa ruokaa, juotua liikaa kahvia ja treenikään ei huvita. Unesta onkin tullut oman hyvinvointini perusta – jos perusta ei ole kunnossa, on aika vaikea lähteä rakentamaan mitään sen päälle.

uni ja torkutus

Olen nyt käynyt taas TFW:llä ja siellä kehotetaan joka kuukauden vaihtuessa choose one, lose one -haasteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valitset yhden hyvän tavan ja luovut yhdestä huonosta kuukauden ajaksi ja toivottavasti pidemmäksikin aikaa. Itse valitsin hyväksi tavaksi, että sängyssä on oltava arkisin klo 22 ja huonoksi tavaksi torkutuksen lopettamisen. Näihin tosin olen pyrkinyt jo koko vuoden, mutta aina välillä on päässyt lipsumaan!

Unen määrän lisäksi ratkaisee tietysti unen laatu. Ei riitä, että olet sängyssä 9 tuntia yössä, jos et nuku kuin pieniä pätkiä kerrallaan. Unen laadun tuntee toki omassa fiiliksessä, mutta sitä voi halutessaan mitata esimerkiksi Firstbeat-mittauksella tai erilaisilla puettavilla teknologiaratkaisuilla, kuten Oura-sormuksella. Tilasin jälkimmäisen itselleni synttärilahjaksi jo tammikuussa ja nyt odotan malttamattomana sen saapumista! Uni ja palautuminen ovat teemoja, joihin haluan tänä vuonna erityisesti panostaa, ja koen, että Oura toimii siinä hyvin tukena.

uni ja torkutus

uni ja torkutus

Lopuksi vielä täsmävinkkejä unen määrän ja laadun parantamiseksi. Varmasti tiesit näistä jo, mutta tässä vähän lisämuistutusta:

 • Pyri menemään nukkumaan aina suurinpiirtein samaan aikaan, jos vaan mahdollista
 • Vältä sinistä valoa (tietokone, puhelin…) vähintään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa
 • Lue mieluummin kirjaa! Olen saanut kirjan lukemisen ennen nukkumaanmenoa vihdoin tavaksi ja nykyään odotan jo tätä rauhoittumishetkeä
 • Panosta uniergonomiaan: sänky, patja, tyyny, peitot… Näissä olisi itselläni tsempattavaa!
 • Panosta myös ympäristöön: nukun huomattavasti paremmin pimeässä ja vähän viileässä
 • Älä juo kofeiinipitoisia juomia enää klo 16 jälkeen, etenkään, jos olet herkkä kofeiinille
 • Älä treenaa kovaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä se nostattaa myös vireystilaasi. Treenaaminen ylipäänsä parantaa unta, mutta ajoita se mieluummin vähän aikaisemmaksi.
 • Täsmäkeinoja rauhoittumiseen, jotka toimivat itselleni: hiilaripitoinen iltapala (esim. puuro) ja hyvälaatuista magnesiumia
 • Älä torkuta! 😉

Miltä kuulostaa unihaaste?

Teema
Hyvinvointi
Keskustelu
Jaa tämä postaus

Saattaisit pitää myös näistä

2 Kommenttia

 • Erika

  Torkuttamista en ole koskaan ymmärtänyt. Sen sijaan tuo sinisen valon tuijottaminen – helpommin sanottu kuin tehty!😁
  Pyrin nykyään menemään nukkumaan viimeistään puoliltaöin, kun menen kasiin töihin. Tänään tosin menin töihin puoli kasiin ja menin eilen nukkumaan puoli kympiltä.😁Viikonloppuisin tietysti tulee valvottua hieman pidempään. Pärjään kuudenkin tunnin yöunilla, mutta se on ihan minimi.

  02/05/2018 16:13 Vastaa
  • Emmi

   Mulla torkuttaminen on paha, enkä tällä viikolla onnistunut tässä omassa haasteessani niin hyvin kuin olisin halunnut! 😀 Senpä vuoksi jatkan haastetta vielä ensi viikkoon. Sininen valo on kyllä paha, kun ärsykkeitä ja “houkuttimia” on nykyään niin paljon ja aivot jäävät koukkuun helposti. Voisi selata Instagramia, lukea blogeja, katsoa Netflixin uusinta sarjaa… En tiedä onko yhtään sen parempi, mutta nykyään kuuntelen paljon podcasteja ja äänikirjoja. Ärsykkeitähän nekin ovat, mutta uskottelen itselleni, ettei niin pahoja 😀

   Mäkin pärjäsin ennen kuuden tunnin unilla helposti, mutta nyt oon tullut liian vanhaksi, haha 😀

   06/05/2018 18:04 Vastaa

  Jätä vastaus

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.