Hellitä vähän

Viehättävä Venetsia

viehättävä venetsia

Noniin, nyt päästään Italia-reissun kimppuun! Ajattelin jakaa reissujutut ainakin kolmeen: Venetsiaan, Toscanaan ja Roomaan. Voi olla, että Toscanasta riittää juttua useamman osan verran, mutta sen näkee sitten 🙂 Joka tapauksessa ensimmäisenä on vuorossa Venetsia, joka oli itselleni positiivinen yllätys. Olin kuvitellut Venetsian järkyttäväksi turistiloukuksi, mutta keväinen Venetsia osoittautui kaikessa outoudessaan oikein viehättäväksi paikaksi.

Me lennettiin Venetsiaan Norwegianin suoralla lennolla Helsingistä. Ensimmäinen vinkki: liikkumista varten kannattaa ostaa lentokentältä vierailun pituinen matkapassi (sisältää sekä bussit että vesibussit, 48h maksoi 30€). Me tehtiin eka virhe tässä kohtaa ja hypättiin kalliimpaan lentokenttäbussiin, mistä maksettiin turhaan 8 €/hlö, vaikka samalla passilla olisi päässyt paikallisbussilla. Matka lentokentältä Piazzale Romalle kestää paikallisbussillakin alle puoli tuntia, eikä ruuhkia ollut.

Piazzale Roma onkin viimeinen paikka, mihin autolla pääsee, ja tästä eteenpäin Venetsiassa pääsee liikkumaan ainoastaan vesi- tai kävelyreittejä. Ehkä juuri autojen ja autoteiden puuttuminen on se, mikä tekee Venetsiasta niin ihmeellisen. Käsittämätöntä, että rakennusten ulko-ovilta pitää hypätä veneeseen teiden sijaan! Puhumattakaan siitä, miten tällainen paikka on onnistuttu rakentamaan liejun ja paalujen päälle?

Venetsia on kallis, etenkin majoituksen suhteen. Kuulemma vain pieni osa turisteista jää yöksi Venetsiaan, minkä ymmärrän, kun katsoo yöpaikkojen hintatasoa. Budjettivaihtoehto on majoittua mantereen puolelle, mikä varmasti toimii myös hyvin nopeiden yhteyksien ansiosta. Katselin pitkään hotelleja ja päädyin lopulta varaamaan (tämänkin) majoituksen Airbnb:n kautta. B&B Laguna 724 oli aivan ihana paikka, vaikka olikin meidän reissun kallein yöpaikka.

Meidän majapaikka sijaitsi vähän syrjemmässä, sillä pelkäsin keskustan olevan pelkkää turistihälinää. Sijainti oli lopulta oikein ihana, sillä Castellon alueella on Venetsian suurin (ja ainoa?) puistoalue ja kaduilla kuvauksellisesti roikkuvat pyykit kertovat myös paikallisten asuvan täällä. Silti keskustaan Piazza San Marcolle kävelee vartissa. Ylipäänsä etäisyydet Venetsiassa olivat paljon lyhyempiä kuin etukäteen kuvittelin, ja me käveltiin Venetsia päästä päähän parissa tunnissa.

Paras tapa liikkua Venetsiassa on omat jalat, ja vesibussit tulevat hyvänä kakkosena. Toki gondoliajelu kuuluu myös jokaisen turistin todo-listalle, mutta meitä ei huvittanut maksaa 80€ puolen tunnin ajelusta. Meillä oli yksi kokonainen päivä aika tutustua Venetsiaan ja lähdettiin vaan tallustelemaan yli sadan saaren rykelmää ympäriinsä. Yllätyksekseni turistirysä ei haitannut pahemmin muualla kuin Piazza San Marcolla. Pysähdyttiin tietysti Aperolille ja syötiin jätskiä aivan ihanalla aukiolla Campo S. Giacomo dell’Oriolla.

Ei otettu stressiä nähtävyyksistä, mutta niitä tuli vastaan ihan itsestään. Pyhän Markuksen aukion ja tuomiokirkon lisäksi Huokausten silta, Rialton silta ja kalatori sekä monet palatsit on helppo löytää, kun seuraa Canal Grandea. Myös vesibussit kulkevat tätä maailman kauneinta “katua” pitkin, jos jalka painaa 🙂

Kun oltiin parissa tunnissa päädytty jo Venetsian toiseen päähän, päätettiin hypätä vesibussiin ja lähteä läheiselle Muranon saarelle lounaalle. Kuulemma myös Burano on upea saari värikkäine taloineen, mutta sinne venematkaa olisi ollut vähän enemmän. Murano oli ihan kiva, muttei mun mielestä mitenkään pakollinen kohde päivävisiitille. Saari elää edelleen lasista, mikä näkyy lukuisina lasiesinekauppoina.

Ruuasta vielä – Venetsiassa kannattaa syödä kalaa ja mereneläviä, mikäli ne kuuluvat ruokavalioosi. Me valittiin illallispaikka TripAdvisorista, ja Osteria Al Vecio Forno osoittautui ihan ok paikaksi. Omistaja Luca oli huikea tyyppi, mutta oma ruokani oli ehkä pieni pettymys ja paikka olisi voinut olla tunnelmallisempi. Odotin myös italialaiselta risotolta paljon, mutta ekan myöhäisillan seafood risotto lähikuppilassa oli reissun ylivoimaisesti hirvein ateria 😀 Turistiansoja on siis paljon, mutta varmasti myös hyviä ravintoloita, kun vaan jaksaa etsiä ja kysyä suosituksia. Luin myös etukäteen vinkin, että viinibaareissa, eli bacaroissa, hintataso on edullisempi, ja näin todella on. Lasin viiniä saa parhaimmillaan 2,5 eurolla – taas yksi syy lisää matkustaa Venetsiaan!

Kaiken kaikkiaan Venetsiasta jäi kiva fiilis – tosin reissun eka kohde ja upea sää saattoivat vaikuttaa mielikuvaan. Turisteista vaahdotaan ehkä vähän liikaa, sillä Roomassa oli mun mielestä paljon pahemmat turistirysät. Meillä oli hyvä ajankohta vierailla, sillä Venetsian haju oli vielä hyvin siedettävä (vaikkakin omaperäinen). Olen tyytyväinen, että Venetsia tuli nähtyä, sillä eihän tällaista kaupunkia nyt ole missään muualla maailmassa! Toki Venetsialla on myös surulliset puolensa, kuten homeongelmat ja tulvat, minkä vuoksi Venetsian väkimäärä vähenee vähenemistään, ja kaupunki uhkaa jäädä pelkästään turistien vierailukohteeksi.

Venetsia-vierailun jälkeen noudettiin auto lentokentältä ja lähdettiin ajamaan kohti Toscanaa. Sinne siis seuraavaksi! 🙂

Teema
Matkustus
Keskustelu
Jaa tämä postaus

Saattaisit pitää myös näistä

4 Kommenttia

 • Erika

  Kiitos tästä! Mäkin olen pitänyt Venetsiaa kalliina turistirysänä, mutta onneksi ei olekaan! 🙂

  02/06/2019 19:22 Vastaa
  • Emmi

   Turistien määrä riippuu varmasti ajankohdasta ja onhan liikaturismi silti myös ongelma Venetsialle :/ Mutta jos ajoittaa oikein, niin varmasti saa kaupungista enemmän irti! 🙂

   09/06/2019 14:01 Vastaa
 • Eveliinalivin

  Ah, ihanaa, ihanaa, kun postaat reissujuttuja! Ja kuvia! Miten älyttömän hyviä kuvia sulla onkaan! 🙂

  03/06/2019 13:49 Vastaa
  • Emmi

   Kiitos ihana! 🙂 Ja reissupostauksia on aina kiva tehdä, pääsee ikään kuin elämään reissun uudestaan <3

   09/06/2019 14:02 Vastaa

  Jätä vastaus

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.