Hellitä vähän

Sekakäyttäjän vinkit luonnonkosmetiikkaviidakkoon

kosmetiikan sekakäyttäjä

Ihanaa juhannussunnuntaita (onko sellainen olemassa?), toivottavasti oot päässyt viettämään rentouttavan juhannuksen! Me karattiin kaupungista muutaman muunkin tapaan mökille ja teki taas niin hyvää, kelitkin yllättäen melkein suosivat 😉 Tänään haluan kuitenkin juhannuskuulumisten sijaan kirjoittaa jostain muusta, nimittäin luonnonkosmetiikasta. En ole kosmetiikka-asiantuntija, mutta sitä suuremmalla syyllä haluan näin “taviksen” näkökulmasta kertoa, ettei luonnonkosmetiikka ole jotain mystistä salatiedettä tai maailmanparannuskultti, vaan jokaisen ulottuvilla olevia, pikkuisen parempia valintoja.

Jos luonnonkosmetiikka ei ole vielä terminä tuttu, lainasin seuraavan kuvauksen House of Organicilta: Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka raaka-aineet ovat niin luonnollisia kuin mahdollista. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa otetaan huomioon myös ympäristöystävällisyys ja eettisyys ja ne pätevät aina tuotteen valmistuksesta tuotteen hävittämiseen. Luonnonkosmetiikan tunnistat helposti luonnonkosmetiikan sertifikaateista.

sekakäyttäjän vinkit luonnonkosmetiikkaviidakkoon

Luonnonkosmetiikka tuntuu olevan nyt kovasti pinnalla, enkä ihmettele miksi. Itse tutustuin luonnonkosmetiikkaan noin vuosi sitten, mutta sitä ennen olin rehellisesti sanottuna täysin pihalla kaikesta kosmetiikkaan liittyvästä. Tiesin, että hoidin akne-ihoani väärillä tuotteilla ja että voisin tehdä paljon parempia valintoja. Luonnonkosmetiikka kiinnosti, mutta vaihtoehtoja tuntui olevan niin paljon, etten oikein tiennyt mistä aloittaa. Lisäksi kuvittelin, että jos haluan käyttää luonnonkosmetiikkaa, pitäisi koko kylpyhuoneen kaappi ja meikkipussin sisältö vaihtaa kerralla – mikä on tietysti höpönlöpöä. Tällä hetkellä olenkin ylpeä kosmetiikan sekakäyttäjä, eli käytän sekä luonnonkosmetiikkaa että synteettisia tuotteita iloisesti sekaisin.

sekakäyttäjän vinkit luonnonkosmetiikkaviidakkoon

Vinkki nro 1: osaava kosmetologi. Tunnustan, että olen pihistellyt koko elämäni kosmetologikäyntien suhteen. En ole sisäistänyt, mikä osaavan kosmetologin merkitys ja rooli ihonhoidossa todella on. Kunnon kosmetologikäynti ei ole pelkästään hetkellistä näppyjen puristelua ja naamioiden sivelyä naamaan, vaan asiantuntevia neuvoja ja tukea kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon. Tottakai kosmetologit haluavat myydä omia tuotteitaan, mutta se ei saa päämotivaatio, vaan aito halu auttaa asiakkaan iho-ongelmissa.

Tällaisen kosmetologin löysin onneksi Ihohoitola Lupauksesta. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan kuin sadussa, vaan itselleni valitut Essen normaalilinjan tuotteet saivat ihoni aluksi reagoimaan. Yhdessä osaavan Ida-Marian kanssa olemme kuitenkin yli vuoden ajan seuranneet ihoni kuntoa ja löytäneet itselleni nappituotteet hellävaraiseen ihonhoitoon. En usko, että olisin ilman apua löytänyt näin hyviä tuotteita, enkä voisi enää kuvitella palaavani entisiin tapoihini voimakkaiden ja kuivattavien puhdistuvaahtojen pariin.

sekakäyttäjän vinkit luonnonkosmetiikkaviidakkoon

Vinkki nro 2: panosta iholle jätettäviin tuotteisiin. Haluaisin toki käyttää ainoastaan luonnonkosmetiikka, jos budjettini olisi rajaton. Totuus on kuitenkin se, että laatu maksaa, joten valintoja pitää tehdä harkiten. Itse olen panostanut kasvoille käytettäviin ihonhoitotuotteisiin (kuvissa) sekä meikkipohjaan, sillä se on ihoni kanssa kosketuksissa koko päivän. Sen sijaan olen pihistänyt muissa meikeissä sekä esimerkiksi hiustenhoitotuotteissa. Jälkimmäisten kohdalla olen myös todennut synteettisten tuotteiden välillä yksinkertaisesti toimivan paremmin. Paikkansa siis kullakin, eikä tässäkään asiassa tarvitse olla ehdoton tai tuntea huonoa omaatuntoa, jos et löydä heti täydellisiä tuotteita. Tärkeintä on aloittaa jostain.

Vinkki nro 3: aloita aurinkorasvasta. Olen vasta viime vuosina herännyt kemiallisten UV-filttereiden haittavaikutuksille sekä ihmiselle että ympäristölle ja ihmetellyt, miksei tästä asiasta ole pidetty enemmän meteliä! Lisäksi ainakin oma suosikkini, Algamariksen aurinkosuojaspray, on huomattavasti mielyttävämmän tuoksuinen ja tuntuinen iholla kuin monet hyttysmyrkkyä muistuttavat vaihtoehdot, joihin olin ennen tottunut. Suuri peukku täältä siis luonnollisemmille aurinkovoiteille. Jos kaipaat vielä lisäperusteluja, lue esimerkiksi tämä teksti Katja Kokolta, jonka blogista taisin itsekin vasta asiaan havahtua.

sekakäyttäjän vinkit luonnonkosmetiikkaviidakkoon

sekakäyttäjän vinkit luonnonkosmetiikkaviidakkoon

Vinkki nro 4: inspiroidu ja anna aikaa uusille elämyksille. Luonnonkosmetiikkaa ei tulisi ottaa liian vakavasti ja parhaimmillaan se tarjoaa ihania hemmotteluhetkiä, kunhan sille antaa vähän aikaa. Tunnistan itsessäni “kaikki tänne heti” -tyypin, jota ärsyttää, jos ei heti löydäkään sitä täydellistä uutta luottotuotetta tai pysty pistämään koko meikkipussia uusiksi. Muista, että tässä on koko elämä aikaa testailla erilaisia tuotteita, fiilistellä niiden tuoksuilla ja koostumuksilla sekä vaihtaa kavereiden kanssa kokemuksia. Älä tee kokeilemisesta itsellesi liian vaikeaa kuvittelemalla, että sun pitäisi heti tietää jokaisen ainesosan alkuperä ja kemiallinen koodi. Itse en tiedä vieläkään juuri mitään, mutta luotan hyvin pitkälti omiin tuntemuksiin sekä asiantuntijoiden apuun 🙂

Itselläni koko ihonhoitorutiini muutti merkitystään, kun löysin mieleiset ja tehokkaat tuotteet. Ennen kasvojenpesu oli hampaidenpesuun verrattavissa oleva tylsä toimenpide, mikä oli vaan pakko hoitaa alta. Nyt pysähdyn pesuhetkeen fiilistelemään tuoksuja ja tai vaikkapa kasvoveden tunnetta iholla. Inspiroidun kauniista tuotepakkauksista ja fiilistelen uusia tuotteita, palaten kuitenkin niihin toimivimpiin perusjuttuihin. Ihonhoidosta on vihdoin ja viimein, 28 vuoden tuskailun jälkeen, tullut mulle mieluinen ja jopa ylellinen hemmotteluhetki. Tämä johtuu varmasti myös siitä, että olen valmis panostamaan rahallisesti pikkuisen enemmän tuotteisiin, joiden tiedän oikeasti toimivan ja myös sopivan omaan arvomaailmaani.

sekakäyttäjän vinkit luonnonkosmetiikkaviidakkoon

Lopuksi vielä lista syistä, miksi itse käytän luonnonkosmetiikkaa:

 • Helppo tapa tehdä pikkuisen vastuullisempia valintoja
 • Valinnanvaraa riittää edullisemmista löydöistä luksukseen asti
 • Tehokkaat, hoitavat ja riittoisat tuotteet
 • Huumaavat tuoksumaailmat (allergikon kannattaa tosin olla tarkkana)
 • Hyvinvoiva iho, jota ei enää kiristä jatkuvasti
 • Rauhoittunut (huom. ei silti kokonaan parantunut) akne
 • Ihonhoidosta muodostunut hemmotteluhetki arjen keskelle

Olisi kiva kuulla sun ajatuksia luonnonkosmetiikasta – joko olet kokeillut ja mitä mieltä olet? Entä kiinnostaisiko sua lukea enemmänkin ajatuksia kosmetiikasta, esimerkiksi omista luottotuotteistani?

Teema
Hyvinvointi
Keskustelu
Jaa tämä postaus

Saattaisit pitää myös näistä

6 Kommenttia

 • Erika

  Täällä luonnonkosmetiikkaan (sekä luomu- ja kasvisruokaan hurahtanut…)! Vaikka käytån vielä jonkin verran synteettistä kosmetiikkaa, pääasiassa käytössäni on luonnonkosmetiikkaa olevia tuotteita. Ainoa tuote, jota en todennäköisesti koskaan vaihda luonnonkosmetiikkaan, on hammastahna, ne kun kuulemma aiheuttavat reilkiä…

  25/06/2018 17:42 Vastaa
  • Emmi

   Kiva kuulla! 🙂 Hammastahnaa en ole edes kokeillut, sopivan shampoon löytäminen tuottaa myös vaikeuksia… Mutta se on ihan ok, en halua ottaa liikaa stressiä siitä, että kaiken pitäisi olla luonnollista. Onneksi luonnonkosmetiikka yleistyy jatkuvasti ja markkinoille tulee yhä parempia tuotteita!

   27/06/2018 11:29 Vastaa
 • Katja

  Mitä tuotteita nyt siis käytät (tai mitä kuvissa näkyvät tuotteet ovat?) 🙂

  Itsekkin olen siirtynyt pikkuhiljaa luonnonkosmetiikkaan tarkoituksena selvittää, rauhoittuisiko akneen ym. epäpuhtauksiin taipuvainen iho… Vielä täytyy testailla ja löytää paremmin sopivia tuotteita.

  30/06/2018 21:55 Vastaa
  • Emmi

   Moikka! Hitsi tämä kommentti oli jäänyt multa huomaamatta, joten pahoittelut todella myöhäisestä vastauksesta 🙁 Kiva kuulla, että olet kiinnostunut luonnonkosmetiikasta! Tarkoituksenani on kirjoitella vielä tarkemmin lempituotteistani, mutta toki voin kertoa niistä lyhyesti jo nyt. Aloitin siis Essen ns. “normaalilinjan” tuotteilla, mutta ne saivat ihoni reagoimaan, joten vaihdoin syksyllä Essen Sensitive-linjaan. Sensitivestä mulla oli talvella käytössä puhdistusvoide, kasvovesi, seerumi sekä Hydro Moisturiser -kosteusvoide. Tuo voide on todella ihana, mutta kesäksi vähän liian raskas, niin päätettiin keväällä yhdessä kosmetologin kanssa ottaa mukaan myös Dr. Hauschkan tuotteita (kuvissa valko-oranssit tuotteet).

   Maaliskuun jälkeen ihoni on ollut parempi kuin koskaan, mutta syy saattaa olla myös hormonikierukasta luopumisessa (se selvästi pahensi akneani). Tein ensin Dr. Hauschkan ihokuurin (tämä: https://www.dr.hauschka.com/fi_FI/tuotteet/ihokuuri-s/), joka on aikaisemminkin auttanut rauhoittamaan ihoani. Nyt käytössä on edelleen Essen Sensitive puhdistusvoide (kuvissa), mutta muut tuotteet ovat Hauschkan: kasvovesi (Facial Toner), kevyempi päivävoide (Rose Day Cream Light) sekä yöksi rauhoittava naamio (Revitalising Mask). Lisäksi kuvissa näkyy savinaamio, jota käytän noin kerran viikossa.

   Siinä siis oma killer comboni, mutta nämä ovat tosi yksilöllisiä juttuja! Kannattaa siis olla kärsivällinen ja antaa luonnonkosmetiikalle mahdollisuus, vaikkei heti löytyisi ihmelääkettä. Itseänikin turhautti todella paljon, kun käytin ensin satoja euroja vääriin tuotteisiin, mutta kyllä ne oikeat sieltä sitten lopulta löytyivät 🙂

   15/07/2018 16:01 Vastaa
   • Katja

    Kiitoksia vastauksesta! Mahtavaa jos olet löytänyt itsellesi sopivat tuotteet. Tuo turha rahanmeno tosiaan harmittaa, mutta noh… Jospa sitä itsekkin löytäisi ne itselle toimivat! Dr. Hauschka kyllä merkkinä kiinnostaisi.

    Mitä meikkejä muuten käytät? Onko sulla hyväksi havaittua meikkivoidetta tälläiseen akneen taipuvaiselle iholle (luonnon- tai normikosmetiikan puolelta)? Oon itse kokeillut luonnonkosmetiikan mineraalimeikkejä, mutta jotenkin ne oli jostain syystä liian kuivattavia ja ihoa ärsyttäviä…

    Muita ihonhoitopostauksia odotellen. 🙂

    16/07/2018 20:07 Vastaa
    • Emmi

     Ymmärrän tuskan, oisko sulla mahdollisuutta saada kosmetologia avuksi? Ainakin Lupauksessa tehdään myös ihonhoidon konsultaatiota, jonka hinta vähennetään tuoteostoista (lisätietoja: http://ihohoitolalupaus.fi/ihonhoidon-konsultaatio/). Siitä itsekin aloitin. Ja tämä ei siis ole maksettu mainos, tykkään vaan heidän palveluistaan kovasti 🙂

     Ja meikeistäkin oon löytänyt suosikkeja juuri kosmetologin ja esimerkiksi Jolien henkilökunnan avulla! Kjaer Weisin meikkipohja on kaikkein peittävin ja sitä oon käyttänyt silloin, kun akne on ollut pahimmillaan. Mutta se tosiaan on aika tököttiä, joten en ainakaan itse pysty koko kasvoille käyttämään, vaan ennemmin peitevoiteen tapaan ongelmakohtiin. Muuten käytän mineraalimeikkipohjaa Alima Purelta, enkä ole huomannut sen ärsyttävän, kun vaan laittaa kasvovettä ja kosteusvoidetta alle. Kesti vähän tottua kevyeen meikkiin ihon ollessa pahimmillaan, mutta nyt kesällä toi on ihan nappi ja paksummat voiteet ovat jääneet kokonaan. Siis silloin, kun ylipäänsä jaksan meikata 😀

     Uusimpana testasin Madaran CC-voidetta, mutta se jättää kyllä oman ihoni tosi kiiltäväksi. Kesällä se on kiva suojakertoimensa takia ja olenkin käyttänyt sitä enimmäkseen aurinkovoiteena tai “pohjustusvoiteena” ja sitten mineraalimeikkiä vielä päällä kesyttämässä kiiltoa.

     Toivottavasti näistä on apua ja lupaan palata suosikkituotteisiin vielä! 🙂

     17/07/2018 19:25 Vastaa

  Jätä vastaus

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.