Hellitä vähän

Riittävän hyvä arki

riittävän hyvä arki

Nykyään, kun vaihdetaan kuulumisia, on vastaus aika usein “eipä tässä ihmeempiä, mutta aika kiirettä on” tai “muuten hyvää, mutta tunnit loppuvat kesken vuorokaudesta”. Meillä kaikilla on toki eri määrä velvollisuuksia, joista oman elannon tienaaminen on yleensä yksi suurimpia aikasyöppöjä. Työn ulkopuolella on kuitenkin yleensä vielä jonkin verran tunteja, jotka jokainen voi käyttää haluamallaan tavallaan. Kuinka usein mietit rehellisesti kuinka omat tuntisi käytät ja onko ihan oikeasti pakko olla koko ajan kiire?

Itselleni ei riitä pelkästään viikonlopusta viikonloppuun tai lomasta lomaan eläminen. Myös arjen pitää olla mielekästä ja sen vaaliminen on ihan oma taitonsa. Työn merkityksellisyys on vielä oma aiheensa, mutta työn lisäksi myös vapaa-ajan pitää olla mielekästä, ei ainoastaan erilaisten velvollisuuksien suorittamista. Jos vapaa-aikakin menee hampaiden kiristelyyn, on ehkä aika miettiä voisiko asialle tehdä jotain.

riittävän hyvä arki

Mulle riittävän hyvä arki tarkoittaa sitä, että katson rehellisesti omia voimavarojani ja priorisoin tekemisiäni rankalla kädellä perustuen tavoitteisiini ja itselleni tärkeisiin asioihin. Riittävän hyvä arki ei ole sitä, että tehdään kaikkea täysillä, vaan vaalitaan sitä, mikä on itselle merkityksellistä. Yritän esimerkiksi urheilla säännöllisesti, mutta saatan priorisoida parisuhdeillan, sillä se menee arvojärjestyksessäni yksittäisten treenien edelle.

Riittävän hyvässä arjessa pitää myös hyväksyä, etteivät aika tai voimavarat riitä aina kaikkeen. Puhun voimavaroista, sillä joskus esimerkiksi töissä on sen verran hektistä, etten pysty vapaa-ajalla tekemään muuta kuin tuijottamaan Netflixiä, vaikka aikaa periaatteessa olisi. Omien voimavarojen rehellinen tarkastelu ei ole helppoa, mutta äärimmäisen tärkeää, jotta arki ei mene ylisuorittamisen ja huonolaatuisen stressin puolelle. Toki tiukkoja kausia tulee meille kaikille, mutta jos vetää 12 tunnin työpäiviä ja rankkoja crossfit-treenejä viisi kertaa viikossa jatkuvasti, ei ole ihme, että voimavarat loppuvat jossain vaiheessa.

riittävän hyvä arki

Jos siis jatkuva kiire vaivaa, mieti voitko karsia jostain? Joskus on myös ok kieltäytyä myös niistä treffikutsuista, jos on kiireinen vaihe elämässä. Itse olen esimerkiksi päättänyt, ettei kotini tarvitse olla arkisin tiptop tai ruokaa ei ole pakko tehdä joka päivä. Säästän aikaa tekemällä isomman satsin ruokaa kerralla ja käytän ruuanlaittoon ja siivoamiseen kuluvan ajan vaikkapa niihin treeneihin. Töihin tein joskus eväitä, mutta totesin senkin vievän niin paljon aikaa illoistani, että nykyisin yritän valita ulkona syödessä aina sen “pikkuisen paremman” vaihtoehdon omien eväiden sijaan.

Ymmärrän, että oma arkeni on monen mielestä vielä todella helppoa verrattuna esimerkiksi yksinhuoltajan arkeen. On totta, että ulkopuolisia velvotteita on lähtökohtaisesti vähemmän, mutta silti taistelen täysin samojen asioiden kanssa – aika ja energia ei vaan millään riitä kaikkeen haluamaani, joten on pakko tehdä valintoja joka ikinen päivä ja kunnioittaa samalla omaa jaksamista.

riittävän hyvä arki

Ylisuorittamisen vastakohta taitaa olla se, että ajelehditaan arjessa vailla mitään tarkoituksenmukaisuutta. Tällöin arki saattaa hujahtaa ohi sohvalla somettaen ja Netflixiä selaten. Tässäkään ei toki ole mitään vikaa, jos se ei itseäsi häiritse. Joskus kuitenkin pelkkä oman ajankäytön tarkastelu voi herättää siihen, että voisiko tällä ajalla tehdä jotain vielä merkityksellisempää ja saada sitä kautta onnistumisen elämyksiä tai muuta arvokasta arkeensa.

Lopuksi vielä kurkistus käytännön työkaluihin, joilla itse olen saanut arjesta pikkuisen sujuvampaa. Näistä sekä ajankäytön hallinnasta ylipäänsä ajattelin tehdä vielä kokonaan omat postauksensa.

  • Bullet journal
  • (Jaettu) sähköinen kalenteri
  • Muistiinpano- ja lista-appit (esim. Evernote, Bear, Wunderlist)

Kuulisin mielelläni mitä sun mielestä on riittävän hyvä arki ja millaisia vinkkejä sulla on arjen pyörittämiseen? Tämän blogin myötä joudun itsekin harjoittelemaan taas tätä arjen ajanhallintaa vielä entistä tarkemmin 🙂

Teema
Työ ja arki
Keskustelu
Jaa tämä postaus

Saattaisit pitää myös näistä

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.