Hellitä vähän

Lukutoukka

lukutoukka

Oon pari viime vuotta herätellyt henkiin vanhaa rakasta harrastustani, nimittäin lukemista. Olin joskus varhaisteininä ihan hullu lukutoukka ja muistan kantaneeni kotiin sylikaupalla kirjoja kirjastoista ja kirjastoautosta. Se oli sitä aikaa, kun taisin lukea Potterit läpi seitsemän kertaa 😀 Opiskelujen edetessä lukeminen jostain syystä jäi ja yliopistoaikana luin lähinnä tenttikirjoja. Onneksi en kuitenkaan koskaan täysin vieraantunut lukemisesta ja nyt olen saanut palautettua sen melkein päivittäiseksi harrastukseksi.

Millaisia kirjoja sitten luen? Sanoisin, että luen tällä hetkellä aika lailla 50-50 faktaa ja fiktiota. Kiinnostuin hyvinvointiteemoista opiskeluaikoina ja olen siitä lähtien kahlannut läpi alan tietokirjallisuutta. Aluksi luin enemmän kehoon liittyviä teemoja, mutta viime aikoina ihmismieli ja itsensä kehittäminen on ruvennut kiinnostamaan enemmän. Fiktiopuolelta olen aina tykännyt dekkareista, mutta nyt olen lukenut enemmän historiallisiin ympäristöihin sijoittuvia romaaneja. Ihan parasta on, jos kirjan jälkeen tekee mieli googlettaa kaikki kyseisen aikakauden tapahtumista 😀

Oon aina ollut innokas oppimaan uutta ja koen, että kirjojen lukeminen on siihen hyvä keino. Lukeminen on yleissivistävää ja tarjoaa uusia näkökulmia omaan ajatteluun. Lisäksi olen kuullut, että se lisää empatiakykyä. Mulle lukemisen merkitys on näin digiajalla korostunut entisestään – kun keskittymiskyky yleisesti lähenee nollaa, niin kirjan kanssa on hyvä harjoitella rauhoittumista ilman jatkuvaa ärsyketulvaa. Ei ihme, että se vähentää stressiä. E-kirjoja en ole koskaan oppinut lukemaan, mutta äänikirjoista tykkään. Sekin tosin riippuu kirjasta: useimmat tietokirjat toimivat äänikirjoina, mutta romaanit luen mieluummin paperiversiona.

Hävettää myöntää, mutta mulla meni melkein viisi vuotta ennen kuin sain hankittua Helsingin kirjastokortin. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Nyt oon ihan rakastanut kirjaston valikoimaan ja palveluun. Kirjoja voi varata helposti netistä tai appin kautta ja ne toimitetaan vielä lähikirjastoon. Kirjastosta lainaamisen lisäksi ostan välillä kirjoja, jotka koen sellaisiksi, että tulen palaamaan niihin myöhemmin. Romaaneja siis hankin harvemmin, mutta saatan lainata niitä kavereilta tai sukulaisilta. Äänikirjapalveluista oon testannut kaikki mitä löytyy ja aktivoin jäsenyyksiäni aina välillä. Tällä hetkellä mulla on niin monta kirjaa kesken / jonossa, että näillä mennään varmaan kesään asti heittämällä.

Miten sitten päästä lukemisen makuun, jos se on jäänyt? Itselleni on toiminut se, että oon tehnyt lukemisesta osan iltarutiiniani, enkä oikein enää osaa mennä nukkumaan ilman. Toinen motivoiva keino on asettaa itselleen (realistisia) tavoitteita. Päätin viime vuonna, että yritän lukea noin 10 sivua päivässä ja 10 kirjaa vuodessa. Lopulta taisin lukea/kuunnella 24 kirjaa, eli päädyin taas vahingossa ylisuorittamaan 😀 Tärkeää on kuitenkin se, ettei haukkaa liian isoa palaa kerrallaan. Muutama sivu päivässä tekee jo aika monta sivua vuodessa!

Lopuksi vielä muutama kirjavinkki. Ensinnäkin kirjaan ja arvostelen kaikki lukemani kirjat nykyään Goodreads-palveluun, jossa pidän yllä myös “Want to read” -toivelistaani. Näin pysyn kärryillä siitä, mitä olen lukenut ja saan heti kirjattua ylös, kun joku kaveri tai vaikka bloggaaja vinkkaa hyvästä kirjasta. Parhaat kirjat olenkin löytänyt yleensä juuri suositusten kautta.

Tämän vuoden parhaat romaanit ovat olleet ehdottomasti Yaa Gyasin Matkalla kotiin ja Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe (jota luen parhaillaan). Jos ihmismieli, traumat ja stressi kiinnostavat, niin Bessel van der Kolkin Jäljet Kehossa oli ehdottomasti paras viime vuonna lukemani kirja. Myös Tunne lukkosi on jo klassikkoteos, jonka seuraksi ostin Parisuhteen tunnelukot heti, kun se ilmestyi. Yuval Noah Hararin Sapiens on kirja, jota suosittelen kaikkien lukemaan. Seuraavaksi mulla on jonossa mm. Julia Thurénin Kaikki rahasta.

Olisi kiva kuulla millainen suhde sulla on lukemiseen ja kiinnostaako aihe enemmänkin? Toki hyviä kirjavinkkejä otetaan myös vastaan! 🙂

Teema
Ajatuksia
Keskustelu
Jaa tämä postaus

Saattaisit pitää myös näistä

7 Kommenttia

 • Eveliinalivin

  Mulla meni yhdeksän vuotta hankkia Helsingin kirjastokortti – se tapahtui nimittäin vasta viime viikolla 😀 Mulla on paha tapa ostaa kaikki kirjat, mutta nyt kirjakerhon sovittua kirjaa ei enää ollut kaupoissa. Hyvä niin! Kirjastot on ihania, ja uusi kirjahyllyni jo tupaten täynnä! 😀 Kirjajutut kiinnostaa aina, kiva postaus 🙂

  01/04/2019 09:09 Vastaa
  • Emmi

   Haha, mahtavaa, etten ollut ainoa! Sun kirjahylly on ihana, kirjahyllyissä on ihan oma fiiliksensä 🙂 Jonotan muuten myös sun vinkkaamaan kirjaan, mutta siinä on yli tuhat ihmistä jonossa – kaikkeen ei siis kirjastokaan taivu 😀 Ehkä tuun teille kirjavarkaisiin 😉

   02/04/2019 21:14 Vastaa
   • Eveliinalivin

    No tuu ihmeessä! 🙂 🙂

    04/04/2019 16:48 Vastaa
 • Erika

  Itse en taas pitänyt tuosta Doerrin kirjasta sitten yhtään. 😀
  Eilen aloitin lukea Chimamanda Ngozi Adichien Huominen on liian kaukana -novellikokoelmaa. Olen lukenut häneltä myös muut suomennetut teokset. Dekkareista suosittelen varsinkin Camilla Läckbergin, Johan Theorinin, Karin Slaughterin ja Patricia Cornwellin kirjoja.
  Mäkin kuuntelen melko aktiivisesti äänikirjoja; ne ovat lenkillä ihan parhaita! 🙂 Kuuntelussa on tällä hetkellä Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriö.

  01/04/2019 12:30 Vastaa
  • Emmi

   Aijaa, onpa jännä! En oo päässyt vielä loppuun, mutta mut tarina on kyllä imaissut sisäänsä 🙂 Siihen vaan meni hetki, kuten mulla kirjoissa yleensä – oon vähän hitaasti lämpenevää sorttia.

   Kiitos vinkeistä! Dekkareita oon lukenut nyt vähemmän, kun on niin paljon kaikkea muuta toivelistalla 😀 Mutta monia näistä on muutkin suositelleet, laitetaan listalle!

   02/04/2019 21:15 Vastaa
 • Jaana

  Mä oon vuosia puhunut, että pitäisi alkaa lukea taas. Olin nuorena aina nenä kiinni kirjassa ja uppoduin niihin niin, etten kuulllut tai nähnyt mitään ympärilläni. Meidän marraskuun lomalla luin pitkästä aikaa ja huomasin miten paljon tykkään siitä edelleen. Sen jälkeen luin joka ilta, tosin viime viikkoina se on jäänyt. Pitääkin taas ryhdistäytyä, huomaan nimittäin nukkuvani paremmin kun luen ennen unia esim. puhelimen käytön sijaan.

  Mulla menee myös lukeminen aika 50/50 tietokirjallisuuden/elämäkertojen ja fiktion välillä. Sain joululahjaksi Michelle Obaman Minun tarinani, suosittelen!

  06/04/2019 09:21 Vastaa
  • Emmi

   Ah, sama täällä! Kirjoihin uppoutuminen on ihan parasta 🙂 Ennen nukkumaanmenoa on vaan se riski, että kirja tempaisee liikaa mukaansa, eikä viitsi ruveta nukkumaan 😀

   Ja kiitos vinkistä, kuuntelin itse asiassa tuon Michellen kirjan hänen itsensä lukemana! Oli tosi inspiroiva tarina 🙂

   06/04/2019 16:39 Vastaa

  Jätä vastaus

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.