Hellitä vähän

Aloittelijan vinkit eettiseen pukeutumiseen

nepra terra tights

Kaupallinen yhteistyö: Népra

Vaateteollisuuden päästöjen lisäksi vaatteiden eettisyys puhututtaa yhä enemmän. Aihe on valtava, joten totean heti aluksi, etten ole alan asiantuntija – vaikka aiheesta kiinnostunut kuluttaja olenkin. Olen huomannut, että kulutuskäyttäytymiseni on muuttunut kovasti viime vuosina ja nykyään punnitsen valintojani yhä useammin myös ekologisesta ja eettisestä näkökulmasta. Tarvitsenko tätä todella? Voisinko löytää tämän käytettynä? Entä jos huoltaisin vanhaa uuden ostamisen sijaan?

Ilokseni olen päässyt tekemään yhteistyötä suomalaisen Népran kanssa, joka liputtaa näitä arvoja ja taistelee vaateteollisuuden kipukohtia vastaan. Népra Famin jäsenenä haluan kertoa teille Népran tarinaa ja sitä, kuinka omilla valinnoillaan voi todella vaikuttaa. Népran urheilu- ja vapaa-ajan vaatteet ovat olleet suosikkejani jo kauan ennen yhteistyötä, ja blogissakin niitä on näkynyt mm. täällä ja täällä.

Täysin ekologinen ja eettinen vaate on mielestäni utopiaa, sillä jokainen tähän maailmaan tuotettu vaatekappale kuluttaa maapallon resursseja tavalla tai toisella. Onneksi markkinoilla on kuitenkin brändejä, jotka kiinnittävät raaka-aineisiin, tuotantotapaan ja toimitusketjuun enemmän huomiota kuin toiset. Itselleni on suuri plussa, jos todella tiedän mistä, missä ja millaisissa oloissa vaatteeni on tuotettu. Népran vaatteissa näitä asioita ei tarvitse arvailla, sillä he kertovat avoimesti koko tuotantoketjustaan. Kurkkaa vaikka nämä kuvat Tallinnan tehtaalta!

Olen ainakin itse törmännyt siihen ongelmaan, että eettisempien vaatteiden valinta on välillä varsinaista salapoliisityötä. Ymmärrän hyvin, miksi moni luovuttaa, sillä tietoa ei ole todellakaan helposti saatavilla. Jos ostopäätöksen eteen pitää nähdä valtavasti vaivaa, kuluttaja menee usein sieltä, mistä aita on matalin. Tämän vuoksi onkin hienoa, että Népra pyrkii tuomaan tietoa kaikille helposti saataville bloginsa kautta. Oma lempparini on tämä eettisen ostamisen opas, josta löytyy lista myös muista eettisemmistä brändeistä! Tämä osoittaa hyvin sen, että Népra todella pyrkii vaikuttamaan koko alaan pelkän oman edun tavoittelun sijaan.

Mitä eettisyys sitten vaateteollisuudessa tarkoittaa? Täytyy myöntää, etten itse ollut ihan satavarma ennen kuin tutustuin Népran oppaaseen. Ekologisuus on nyt kovasti pinnalla, mutta eettisyydestä puhutaan ehkä vielä vähemmän, vaikka toki esimerkiksi lapsityövoiman käyttö on puhuttanut jo pitkään. Lapsityövoiman lisäksi eettisyys tarkoittaa sitä, että työntekijät saavat työstään riittävää palkkaa, työskentelevät kohtuullisissa työvuoroissa, eivät koe syrjintää tai joudu työskentelemään epämukavissa tai jopa vaarallisissa työolosuhteissa. Kun näitä asioita luettelee, niin tulee olo, että näidenhän pitäisi olla itsestäänselvyyksiä – mutta valitettavasti niin ei ole.

Kuten Népran oppaassakin opastetaan, eettisempi kuluttaminen lähtee siitä, että arvostat omia vaatteitasi (tai muita tavaroitasi) ja pidät niistä hyvää huolta. Tämä voi tarkoittaa sitä, että viet kengät suutarille tai kampaat nukat pois neuleesta uusien ostamisen sijaan. Vaatehuolto on asia, jota itse vielä harjoittelen, mutta missä haluan ehdottomasti kehittyä! Jos et löydä tarvitsemaasi omasta kaapista, harkitse lainaamista ta käytettynä ostamista. Itse olen ostanut erityisesti huonekaluja käytettynä (tori.fi toimii), mutta myös esimerkiksi klassikkotalvikengät löytyivät Facebook-kirppikseltä.

On aina eettisempi valinta olla ostamatta uutta, mutta välillä sitäkin on pakko tehdä. Tällöin kannattaa tukea eettisiä brändejä ja ostaa vain tuotteita, joille tietää tuleva paljon käyttöä. Népran tuotteet ovat designiltaan minimalistisia ja laadukkaita, jotta ne menevät useampaan eri sesonkiin ja kestävät sekä aikaa että käyttöä. Satsaa laatuun ennemmin kuin määrään ja yritä löytää oma tyylisi, jotta vaatekaappia ei tarvitse olla uusimassa jatkuvasti. Olen kirjoittanut kestävien vaatevalintojen tekemisestä enemmän myös täällä.

Näissä kuvissa olen pukeutunut Népran Dubhe hoodieen, Juno long sleeveen sekä Népran klassikoihin, Terra-trikoisiin. Dubhen ja Terran mitoitus on vähän poikkeava, sillä Dubhe on unisex-mallia ja Terra aika napakkaa mitoitusta. Käytän yleensä kokoa M, mutta Dubhesta kokoni on S ja Terroissa L. Juno puolestaan on “normaalia mitoitusta”, eli mulla M. Onneksi Népralta löytyy hyvät size guidet 🙂 Néprojen lisäksi päältäni löytyy syksyn luottovaate, eli Nanson takki sekä ainakin viisi vuotta vanhat Conversen tennarit.

Népran neljännen syntymäpäivän vuoksi nämä yrittäjänaiset tarjoavat ensi viikon ajan 15% alennuksen kaikista tuotteista Népran verkkokaupassa. Alennuksen saat automaattisesti kassalla maanantaista 11.11. sunnuntaihin 17.11.. Népralla on todella harvoin alennuksia, sillä he eivät halua tukea turhaa kulutushysteriaa ja vaatteiden hintojen polkemista. Mielestäni se on hieno periaate, mikä näkyy mm. siinä, että Népran verkkokauppa on kiinni Black Fridayna. Nyt on siis hyvin ainutlaatuinen mahdollisuus testata Népran vaatteita pikkuisen edullisemmin! Ja voin varoittaa, että saatat jäädä koukkuun 😉

Kaupallinen yhteistyö / vaatteet saatu: Népra

Teema
Ajatuksia
Keskustelu
Jaa tämä postaus

Saattaisit pitää myös näistä

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.